2023. január 21.
Kategóriák: Blog | Fontos | Szoptatás

Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása

2023. jan. 21. | Blog, Fontos, Szoptatás

Ikrek szoptatása számos kihívást tartogathat, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés. A következőkben ezt a témát járjuk körül.

A cikk szerzője: 4 gyermekes ikres édesanya, dúla, önkéntes szoptatási segítő
Lektorálta: Tauker Anna, IBCLC, 2023-ban.

Sok újdonsült vagy akár többgyermekes anyuka találkozik számos kihívással, ha ikreit szoptatni szeretné. De bátorítson a gondolat, hogy már nagyon sokaknak sikerült ezt megvalósítani, és a következő útmutató abban nyújt segítséget, hogy ez Neked is sikerülhessen. Az egyik leggyakoribb aggodalom az anyatej mennyiségéhez köthető:

„vajon lesz-e elegendő tejem két baba számára?”

Ikrek szoptatása

Alapvetően a szervezeted képes lehet több baba táplálására is, mely az alábbiaknak köszönhető:

 1. A tejtermelés a kereslet-kínálat elve alapján működik, azaz minél több tej ürül, annál több termelődik.
 2. Minél nagyobb méretű(ek) a méhlepény(ek) összesen, annál több tejmirigy képződik (A szoptatás női művészete: 338. o.), így a szervezeted már a várandósság során „tudja”, hogy az átlagosnál több tejre lesz szükség, így nincs akadálya, hogy kizárólag szoptasd és anyatejjel tápláld a babáidat.*

A következőkben LEHETŐSÉGEKET vázolok fel, és a Ti helyzeteteken, beállítódásotokon, segítőid létszámán, babáid jellemzőin és habitusán múlik majd, mi válik be. „A legfontosabb, hogy elhatározod: ezt nem csak MEGPRÓBÁLNI , hanem TENNI is fogod!” (L. még: A szoptatás. női művészete 49. o. Hogyan készülhetek fel fejben?)
Az egyszerűség kedvéért kettes ikrek szoptatása van fókuszban a továbbiakban.

ikrek iker gyerekek
forrás:pixabay

Koraszülött ikrek, PIC

Sok ikerbaba tölti élete első vagy első néhány napját a koraszülött intenzív osztályokon (PIC), ez azonban nem jelenti azt, hogy le kellene mondaniuk a PICiknek az anyatejről, az éltető és sokszor életmentő előtejről (kolosztrum néven is ismerheted). Ha olyan kórházban vagytok, ahol nem lehettek együtt egész nap vagy esetleg egy császármetszés után nem tudsz még eljutni hozzájuk, egyes helyeken van lehetőség lefejt anyatejet juttatni a babáknak. Nem gond az sem, ha nincs nálad éppen mellszívó, kézzel is lehetséges kifejni a tejet, sőt, mi több, az a pár csepp a legelején jobban össze is gyűjthető egy fecskendőben. Videók ITT és ITT.

Amennyiben nincs lehetőséged eljuttatni a babáknak, mert pl. csak a PIC-en fejt tejet adják oda nekik, és az egészségi állapotod még nem engedi, hogy eljuss hozzájuk, akkor is javasolt 3-4 óránként elkezdeni a fejést (egyszer éjszaka is optimális), mert mire rendszeresen tudod őket szoptatni, már elegendő mennyiség áll majd rendelkezésre. Ha pedig ezt nem tudod nekik odaadni, küldd haza, a fagyasztóból később előveheted. Fagyasztóládában -20 °C-on 6-12 hónapig is eláll.

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy ezen az osztályon is rooming-in van, érdeklődj az osztályon a gyerekorvostól, van-e bármi akadálya, hogy igény szerint szoptasd őket. És ennél a pontnál érdemes néhány szót ejtenünk a kórházi kommunikációról:

 • Minél kevesebb időt tölthetsz a babáiddal, annál fontosabb a megfelelő kommunikáció a személyzettel, a Titeket körülvevő orvosokkal, szülésznőkkel, csecsemőápolókkal
 • Tájékozódj előre a helyi szokásokról, protokollokról, eljárásrendekről, lehetőségekről vagy folyamatosan érdeklődj azok felől

Szülői jelenlét

Amennyiben csak időnként (jellemzően 3 óránként) mehetsz hozzájuk, az ott töltött idő alatt lehet, hogy több feladatod is lesz. Egyrészt a legfontosabb, hogy öleld magadhoz őket, vagy amennyiben ez nem lehetséges valamilyen okból, legyél mellettük. (Sokat segíthetnek ebben a Melletted a helyem egyesület információs anyagai.) Másrészt szoptathatod is őket, harmadrészt pedig valószínűleg szükséges lesz fejned is, hogy akkor is rendelkezésre álljon anyatej, hogyha Te nem vagy jelen. Ez néha nem fér bele abba az időkeretbe, ami az általános működés az osztályon, érdemes utánakérdezni, ikrekre való tekintettel, lehetséges lenne-e, hogy a fejést a rendelkezésre álló időn túl is végezhesd. Ikrek szoptatása mindig különleges megoldásokat kíván.

Amikor a PIC-ről hazakerülnek a babák, sokan örülnek neki, hogy „3 óránkénti etetésre vannak beállítva” az apróságok, ennek a kényelemnek olykor nagy ára van, hiszen a szoptatás nem csak etetés. A szoptatás megnyugvás, fájdalomcsillapítás, vigasz, ölelés, szeretet, kötődés stb… Annál a babánál, aki csak 3 óránként kerül mellre, de ennél több szopási igénye van, hamarabb kerülhet elő a cumi, ami a mellen töltött időt – így a tejmennyiséget is – csökkentheti, és legtöbbször csökkenti is. Korai időszakban egyáltalán nem javasolt cumit adni a babának (szopásigénye az éppen nem szoptatható csecsemőnek is van, ez esetben aligha elkerülhető, de ők is nyugtathatóak azzal, ha például a kisujjunkat helyezzük a szájukba)

Ha tehát kizárólag szoptatni szeretnéd a babáidat, nyugodtan tedd mellre ahányszor csak igényli!

Egyszerre vagy külön-külön szoptassam őket? Tandemszoptatás ikrekkel

Ikreknél megkerülhetetlen kérdésről van szó. Amíg a babák és az anyuka is tanulják a szoptatást, jó, ha külön-külön vannak mellen,ez mindhármótoknak könnyebb. A külön szoptatás mellett szól a babáknak jutó több egyéni figyelem, az egyszerre szoptatás (tandem) mellett pedig az, hogy senkinek nem kell várakoznia, valamint az, hogy egymásnak is tudják stimulálni a tejleadó reflexet. Fontos itt megemlíteni, hogy a külön-külön szoptatás könnyebben kivitelezhető, ha az édesanyának van segítsége, aki esetleg addig ringatja a másik babát. De arra is van mód, hogy ha nagyjából 3 óránként esznek a kicsik, ezt kb.  1,5 órás eltolással tegyék és így mindenkit külön tudsz szoptatni.

Külön-külön cici vagy váltogatás?

Alapvetően a váltogatott mellretételt szokták legtöbbször javasolni, de van, akinek az vált be, hogy minden babának külön cicije van.

 1. Szoptatásonkénti váltogatás, tehát pl. 7 órakor „A” babáé a jobb cici, „B” babáé a bal, 10 órakor „B” babáé a jobb cici, „A” babáé a bal.
 2. Naponkénti váltás: Hétfőn A babáé a jobb cici, B babáé a bal, kedden csere és így tovább.
 3. Mindkét babának „saját” cicije van, de itt is beiktatható éjjel és nappali váltás vagy alkalmankénti.

Ahogy Nektek jólesik!

A következő táblázat összefoglalja az egyes módszerek előnyét és hátrányát:

 Ikrek szoptatása – váltogatásElőnyökHátrányok, problémaforrások
Szoptatásonkénti váltásMindkét baba mindkét irányba néz, szem-kéz koordináció optimális fejlődése.
Egyenletes inger éri mind a két mellet.
Nehéz nyomon követhetőség, különösen, ha nem minden baba ugyanannyiszor éhezik meg különösen igaz ez az éjszakára.
Naponkénti váltásKönnyű megjegyezni .
Mind a két baba mindkét oldalra tekint, szem-kéz koordináció optimális fejlődése.
 
Minden babának „saját” cicije van Minden baba a saját igényei szerint kapja a tejet legyen szó összetételről vagy mennyiségről. Ezért javasolják ezt akkor is, amikor idősebb gyermek is szopik még. Könnyű megjegyezni, félálomban is gyorsan beazonosítható.Minden baba mindig ugyanabba az irányba néz, ritkán aszimmetrikus mellek.
Ikrek szoptatása

Testhelyzetek ikrek szoptatása esetén:

Lehet kapni kifejezetten ikrek szoptatásához készült párnákat. E sorok szerzője se mellettük se ellenük nem tud érvelni, van akinek beválik, van, akinek nem. Sokat nem biztos, hogy érdemes rá költeni, illetve ne a vásárlással kezdjük, a háztartásban megtalálható ülőbútorok, párnák, remek szolgálatot tehetnek. (Jogtiszta képet sajnos egyelőre nem tudok tenni az oldalra, a linkek a shutterstock oldalra mutatnak, ami szemléltetésre éppen megfelelő)

 • Kattints ide, ha több pózt szeretnél látni egy képen
 • Egyik baba hónaljtartásban, másik bölcsőtartásban – szinte akármekkora méretig kivitelezhető együttes szoptatási mód, elég lehet egy kis párna a felső baba feje alá. Igen kényelmes a legtöbb életkorban.
 • Kettős hónaljtartás – mindkét baba az anya hónapja alatt van, fejecskéjük (szinte) összeér, a legtöbb ikres szoptatós párna ehhez a pózhoz készül, de egy egyszerű golyós szoptatós párna vagy bármilyen párna is jó szolgálatot tehet.
 • Kettős bölcsőtartás – ez csak egy bizonyos méretig kivitelezhető kényelmesen, mindkét baba bölcsőtartásban van, keresztezik egymást vagy a lábacsakáikat összefűzhetjük.
 • Kettős nyugágytartás: a félig ülő – félig fekvő helyzetben az anyán hasalnak a babák. Egészen sokáig folytatható, akár 18 hónapos kor felett is, csak akkor már az ágyon van a popsijuk, sok függ az anya mellének a formájától, hol alakul ki a babák optimális fészke
 • Nagyobb babák szoptatása: amíg nem próbáltuk, talán el sem tudjuk képzelni, hogy akár 1-2-3 éves ikreket is lehet egyszerre szoptatni

Szoptalvás ikerbabákkal

Mi az a szoptalvás (breastsleeping)? A szoptalvás alatt röviden azt értjük, amikor az anya alszik, miközben a babát/babákat szoptatja (és többnyire ő is szendereg). Néhány dolgot fontos szigorúan betartani, hogy biztonsággal élvezhessük az előnyeit.

 1. Hogy a babák biztonságban legyenek, ezt ne karosszékben tegyük, hanem az ágyban úgy, hogy a baba ne tudjon leesni. Alapvetően ugyanazok az óvintézkedések javasoltak, amelyek „szingli” babával való együttalváskor is.
 2. Ikrek szoptatása, szoptalvása esetén ehhez igazán nagy ágyra lehet szükség, a 140×200 cm-es valószínűleg nem lesz elég. De egyeseknél a földre tett matracok is jó szolgálatot tehetnek.
 3. Az is lehetséges, hogy az egyik baba elalszik kiságyban, és csak a másikat vesszük magunk mellé (két szülő közötti alvás nem javasolt).

Minden család megtalálhatja a számára legmegfelelőbb módot, a minél több alvásra, az alvástréningektől azonban mindenkit óva intenék, mert a kisbaba ezek során nem megnyugodni és elaludni tanul meg, hanem azt, hogy nem számíthat segítségre ennek pedig számos hosszú távú káros hatása van. Erről többet tudhatsz meg pl. a Baby sleep and more és a Kötődve a kezdetektől oldalon szoptatástámogató alvásspecialistáktól.

* Bizonyos hormonális problémák, melyek talán a fogantatást is akadályozhatták, a tejtermelésre is hatással lehetnek pl. mesterséges fogantatás , illetve más asszisztált reprodukciós eljárások esetén. (A szoptatás női művészete. 341. o.). Ez esetben mindenképpen javasolt laktációs szaktanácsadó és/vagy endokrinológus szakorvos felkeresése, aki tanácsokkal, kezeléssel tehet a sikeres szoptatásért.

Fejés

Jelen cikk keretei között a fejést nem tárgyalom részletesen, mert nem különbözik jelentősen ikrek esetén. Ami megfontolandó, érdemes lehet beszerezni dupla fejes mellszívót, mivel időtakarékos, ugyanakkor sok függ a konkrét helyzettől, hogy erre valóban szükség van-e. Amennyiben hosszabb-rövidebb időt külön töltenek tőlünk a babák, kifejezetten hasznos. Érdemes egy önkéntes segítővel vagy IBCLC-vel átbeszélni a kérdést.

Címkék: ikrek | szoptatás

Kata vagyok,
szociológus, dúla, önkéntes szoptatási segítő,
4 gyermek anyukája.
Örülök, hogy itt vagy, remélem, sok hasznos információt találsz

Partnerek

Edukációs, önkéntes tevékenység támogatása

További bejegyzések

Cumizavar

Cumizavar

Mi az a cumizavar? Hogyan alakul ki, és mit tehetünk az elkerülése érdekében? A cumizavar mint az automata váltó Nekünk, felnőtteknek nehéz elképzelni, milyen lehet a babának az, amikor cumizavarról beszélünk. Azt szoktam mondani, képzeljük el, milyen lehet az, amikor...

read more
Top 10 könyv: várandósság, szülés és szoptatás

Top 10 könyv: várandósság, szülés és szoptatás

Nagyon sok könyv kapható a várandósság, szülés, szoptatás gyermekgondozás témájában, vannak egészen felkapottak is. Az első várandósság előtt az ember általában ez utóbbiakba botlik bele, azonban arra biztatlak, hogy lapozz bele, mielőtt megvennéd, mert lehet, hogy...

read more
Szoptatásbarát pótlási módszerek

Szoptatásbarát pótlási módszerek

Olykor előfordul, hogy hosszabb-rövidebb ideig nem tudjuk vagy nem akarjuk szoptatni a babánkat, azonban azt sem szeretnénk, hogy megváltozzon a szopása. Ha valamiért tápszerrel vagy anyatejjel kell pótolnunk (a fejésről itt olvashatsz), akkor is megoldható, hogy ezt...

read more
Szoptatás – videók

Szoptatás – videók

Bújod a netet, de nem találod a megfelelő segítséget? Elvesztél a szövegek és videók tengerében? Olyan szoptatással kapcsolatos videók vannak itt felsorolva, amelyek már sok anyának segítettek a szoptatás megalapozásában, fenntartásában vagy a problémák megoldásában....

read more
Szoptatás – Fejés

Szoptatás – Fejés

Milyen nagyszerű, hogy akkor is szeretnél anyatejet adni a babádnak, amikor a szoptatás valamiért nem lehetséges. Nagyon sokat teszel a fejlődéséért és az immunrendszere egészséges működéséért. Bár a legtöbb édesanyának egyáltalán nem lenne szüksége fejésre, ha...

read more

0 Comments

Kapcsolatfelvétel

Szombathely,

Vas megye,

online

3 + 12 =