2023. július 24.
Kategóriák: Blog | Szoptatás

A szoptatás történelmi, kulturális és társadalmi aspektusai – egy podcast összefoglalása

A szoptatás történelmi, kulturális és társadalmi aspektusai – egy podcast összefoglalása

2023. júl. 24. | Blog, Szoptatás

A nők szoptatási képességét érintő társadalmi, történelmi és kulturális struktúrák bemutatása. Az anyák saját maguk felelősek a szoptatási sikerükért? Milyen társadalmi és rendszerszintű változásokra van szükség a szoptatási utak támogatása érdekében? – Egy Newbornmothers podcast leirata

A lentiekben a podcast leiratának magyar nyelvű összefoglalója olvasható. Nem saját kutatás, de a fontos, újszerű gondolatok miatt fontosnak tartom, hogy elérhető legyen.
Eredeti forrás: https://www.newbornmothers.com/blog/historical-cultural-and-social-aspects-of-breastfeeding
Interjúalany: Antonia Anderson Newborn Mothers educator

Miért tehéntej?

A hűtőszekrény megjelenése előtt tejet fogyasztani nagyon veszélyes volt, sokan haltak meg tuberkulózisban és egyéb fertőzésekben. Csak akkor adtak volna az anyák tehéntejet a babáiknak, ha anélkül meghaltak volna. De nagyon ritkán fordult elő, hogy ne legyen a család környezetében szoptatós dajka, barát, lánytestvér, másik anya vagy nagymama. Ha más mód nem volt, és szerencséjük volt, volt saját állatuk, és a tejnek nem kellett órákig utaznia, és aztán nem kellett tárolni.

Romulus és Remus
Forrás: Pixabay
Tehén szoptat borjút
Forrás: Pixabay

De ez nem választás kérdése volt, hogy az anya szoptat vagy sem, ahogy azt ma megpróbálják eladni nekünk. Ma a nők mindössze kb. 16%-a szoptatja kizárólagosan 6 hónapos babáját, ami extrém alacsony szám. És ezért hajlamosak vagyunk az édesanyákat hibáztatni ahelyett, hogy megállnánk egy pillanatra:

Ha a tápszerezés ennyire gyakori, nem lehet, hogy vannak társadalmi aspektusai is? Ezért nagyon fontos, hogy olyan befolyásoló tényezőket is figyelembe vegyünk, mint a tejpipar. Nem azért nem sikerül a szoptatás, mert valami baj van az anyák testével, ennek nincs semmi értelme. Az emberek nincsenek rosszul összerakva, hogy a szoptatás ennyire nagy probléma kellene hogy legyen.

Társadalmi kontextus

Ha egy nő nem tud szoptatni, annak társadalmi okai vannak és nem véletlen, sőt sokszor szándékos. [A következő sorok ausztrál vonatkozásúak] Például azokat a kórházakat, amelyek olyan cégektől kapnak támogatást, amelyek tápszergyártással foglalkoznak, ezeket a kórházakat szándékosan úgy alakították ki, hogy a csecsemőket a csecsemőosztályon tartsák elég távol az anyáktól, tehát megszakítják a kapcsolatot anya és baba között. Azok a tápszercégek, amelyek profitot termelnek az anyáknak eladott mesterséges anyatejből, rengeteg kutatást végeznek az anyatejről, annak működéséről, a szoptatás működéséről, hogy aztán szabotálni tudják ezeket a természetes kapcsolatokat, és megoldást kínáljanak, ami a tápszer.

Azt hiszem, a nőknek néha könnyebb elhinni, hogy a testük valamiért hibás, mint azt, hogy ez az egész rendszer profitalapú, és az anya és a gyermek jóléte nem prioritás a haszonhoz képest.

Miért és hogyan kezdett a tejipar tápszert gyártani?

Az 1900-as évek eleje körül a tehenek fejését és a tej piacra juttatását is elkezdték gépesíteni. Hatalmas felesleg keletkezett, aztán a nagy válság idején a kormány támogatta a tejtermelőket, és tenniük kellett valamit a felesleggel. Mit csináljunk hát a sok felesleges tehéntejjel? Mégsem kellene csak úgy kidobni. Tegyük az anyatej-helyettesítő tápszer fő összetevőjévé! Azt hiszem, az emberek néha azt feltételezik, hogy azért használunk tehéntejet, mert jó a csecsemőknek, vagy mert ez áll a legközelebb az emberi anyatejhez, de ez egyáltalán nem így van. Egyszerűen olcsó és sok van belőle.

Ha valóban olyan anyagot akarunk találni, amely a lehető legközelebb áll az emberi anyatejhez, akkor a főemlősöket, evolúciós unokatestvéreinket néznénk. Nem azt mondanánk: „Ó, hát, keressük meg azt az állatot, amelyik füvet eszik, kérődzik, több gyomra és patája van.” Ennek semmi értelme. Mégis, az emberek megrémülnének attól a gondolattól, hogy orángutántejet vagy gorillatejet igyanak, a tehéntej pedig valahogy normálisnak tűnik, pedig semmivel sem nagyobb őrültség, mint emberszabású majmok tejét inni.

Ape breastfeeding
Forrás: Pixabay
Gorilla mama szoptat
Forrás: Pixabay

Az anyatej előnyei vagy a tápszer hátrányai?

 Nagyon felborult ez az elképzelés, hogy bizonyítanunk kell az anyatej előnyeit. Más testrészekkel nem tesszük ezt. Nem azt mondogatjuk, hogy „Ó, hát, a haj növesztése helyett viselj parókát.” Nem kell a természetes hajjal szemben a paróka vagy egy hallókészülékkel szemben a természetes fül előnyeit bizonygatnunk. Ez bizarr. Biológiánk más részeivel ezt nem tesszük. Csak a szoptatással és a szüléssel. Ezt a nyelvet a tápszeripar, a tejipar, a szójabab-ipar befolyásolta, amelynek szintén hatalmas érdeke, hogy a nők továbbra is tápszert vásároljanak.

A mellek szexualizálása

Szinte egyidőben történt, hogy a nők elkezdtek nem szoptatni, és hogy a mellek „szexualizálttá” váltak, de nem tudni, melyik történet hamarabb. Sok-sok kultúra van, ahol a melleknek nincs ilyen kapcsolata a szexszel.

Akármilyen meglepő, eredendően a mell nem elsődleges szexuális jellemző. Másodlagos, akárcsak az ádámcsutka a férfiaknál, a szeméremszőrzet vagy a mély hang, de szexuálisan nem kapcsolódunk ezekhez a dolgokhoz ugyanúgy, mint a mellekhez. Nálunk a férfiak nem takarják el az ádámcsutkájukat, amikor elhagyják a házat, mert szexuálisan izgató lenne a nők számára az utcán, ha látnák őket sétálni. Ez a példa segít megérteni, hogy a mellek nem eredendően szexuálisak: számtalan országban például bali falvakban máig fedetlen felsőtesttel járnak az idősebb nők.

Szexi
Forrás: Pixabay
Szoptatás
Forrás: Pixabay

Ha nem lenne a mell túlszexualizálva, akkor nem lenne annyira kényelmetlen nyilvános helyen vagy az apósunk előtt szoptatni. Teljesen szükségtelenül tette ennyire nehézzé az anyák dolgát a mellek szexualizálása. Ha most meglendítenénk a varázspálcánkat, és megszabadulnánk attól a kulturális hittől, hogy a mellek eredendően szexik, akkor egyik napról a másikra hatalmas növekedést tapasztalnánk a sikeresen szoptató nők számában. Amikor megtanulsz szoptatni, csak annyit kell tenned, hogy a melleid mindig kint legyenek, egész nap és egész éjjel. És ez az, amit a kulturális berendezkedésünk nagyban megnehezít vagy a négy fal közé szorítja a nőket.

A (nem) támogató környezet

Az frissen szült anyák agya biológiailag úgy működik, hogy még jobban reagáljon a nonverbális jelzésekre. Vagyis elég egy sóhaj, egy rosszalló tekintet vagy egy szemforgatás, és máris nagyon mélyre megy a szoptatást hátráltató üzenet az anyáknak.  Hogyan várhatja el a társadalom egy nőtől, hogy szoptasson, amikor ez ellenkezik mindazzal, amit a szociális ellátórendszere mond neki? Illetve ha a szoptatás választása hatással lesz az anyjával, a húgával vagy az anyósával fennálló kapcsolatára, akkor máris más megvilágításba helyeződik minden.

Nem összpontosíthatunk a nők tájékoztatására úgy, mintha légüres térben hoznák ezt a döntést. A környezetüket, az ellátórendszert is szükséges edukálni, hogy megfelelően támogathassák az anyákat.

A tej megosztása – alloparenting

Az alloparenting azt jelenti, hogy közösen szoptatjuk, neveljük a közösségünkben élő összes gyermeket.  Számos kultúrában ez teljesen normális, a nyugati emberben mégis viszolygást ébreszt.

„Nem tudsz így betegségeket elkapni? Hát nem undorító?” -gondolnák sokan. Lehet így érezni, és az érzések validak, de nem bizonyítékokon alapulnak, nem biológiai eredetűek, hanem ezeket az érzéseket a társadalmi struktúra hozza létre. A lényeg, hogy nem, nem különösebben kockázatos hogy a babánkat mások is szoptassák.  Sőt, valójában több immunitást biztosít a babának. Továbbá a nők egészségének jót tesz, ha minél több évet töltenek el szoptatással életük során.

A nem szoptatásnak vagy rövid ideig szoptatásnak ára van, növeli a mellrák, petefészekrák, csontritkulás, magas vérnyomás stb. kockázatát. De össztársadalmi szinten is fizetjük az árát, dollármilliárdokat lehetne megtakarítani, ha támogatnák a nőket a normál biológiai normák szerinti szoptatásban. DE! Fontos kiemelni, hogy a nőket nem szabad ezért hibáztatni. Az egyes nőknek nem szabad úgy érezniük, hogy ez a felelősség őket terheli, vagy hogy saját egészségüket károsították azzal, hogy nem szoptatnak, mert ez nem egyéni feladat. Ez egy társadalmi kérdés. A szoptatás olyan dolog, amihez ha a nők nem kapnak támogatást  és nem „sikeresek” benne, akkor nem vallottak kudarcot.

Visszatérve a tej megosztására: a mi kultúránkban [már] nem jellemző, hogy egy anya közvetlenül a melléből etessen egy másik babát. Manapság úgy működik, hogy lefejjük a tejet, és azt adják oda a fagyasztva vagy néha frissen, illetve leadják a „tejbankba” [Magyarországon nem teljesen így működik a rendszer]. Sokan aggódnak a biztonság miatt. Kutatásom során [Antonia Anderson] egyetlen olyan esetről sem értesültem, amikor egy baba megbetegedett volna az adományozott anyatej miatt.

Egymás babájának szoptatása?

Ha jobban belegondolunk, a tejmegosztás gyakoribb lenne, ha egyszerűen csak odaadnánk egymásnak a babát, megszoptatnánk, ha kiiktatnánk azt az egész középső lépést. Képzeljük el, ha minden alkalommal, amikor valami gondod van a szoptatással, mennyi nyomást levenne az emberről, ha mondhatnád az anyatársadnak: „meg tudnád szoptatni a babámat néhány órára, amíg pihentetem a mellbimbóimat, alszom egy keveset, majd tiszta fejjel térek vissza?” Nem aggódnál amiatt, hogy a baba éhezni fog. Hatalmas előny lenne, ha sokan megélhetnék ezt a nyugalmat.

Vagy nézzük a másik oldalról, gyakorolhatnád a szoptatást egy tapasztalt babával is, ha újdonsült anya lennél, és akkor tudnád, mit is kellene érezni. Megszoptatni a másik anyuka babáját a játszótéren? Odaadni másik anyának a szoptatott babádat pár órára? Ez egy hatalmas kulturális változás, nem olyasmi, ami egyik napról a másikra megtörténhet, de ha megtörténne, akkor megszűnne a mesterséges anyatej iránti igény, és megoldaná az összes problémát. Csökkentené a több milliárd dollárt, amelyet a szoptatás hiánya miatt szükséges ellátásra fordítanak.

A fejéshez képest rengeteg időt spórolnánk, rengeteg eszköz sterilizálását lehetne kihagyni, mindig megfelelő hőmérsékletű lenne a tej, nem kellene azon aggódni, hogy meddig eltartható.

[Julia Jones]: Hallottam más nőket, akik azt mondják: A babám meghalt volna, ha nem találták volna fel a tápszert”, én pedig azt mondom: „Nem, nem halt volna meg. Csak a nővéred etette volna meg a babádat, vagy valami ilyesmi. Igen, biztos vagyok benne, hogy rendben is lett volna.”

Az emberek a vérről úgy gondolkodnak, mint amihez nem nyúl az ember, mert fertőzést kaphat, ebbe a kategóriába sorolják az anyatejet is. Ez csak egy újabb hiedelem, amelyre az emberek valószínűleg nem is gondolnak tudatosan, de valóban meghatározza azt, ahogyan a szoptatással kapcsolatban cselekszünk.

Összesítve tehát:

  • Túlhangsúlyoztuk a donor anyatej kockázatát.
  • Túlszexualizáltuk a melleinket.
  • Elválasztottuk az anyákat a babáiktól.
  • Úgy gondoljuk, hogy a szoptatás, az anyatej undorító, és mégis az anyákat hibáztatjuk, ha nem sikeresek benne.

A fentiekben a podcast leiratának magyar nyelvű összefoglalója volt olvasható. Nem az én kutatásom, de fontosnak tartom, hogy elérhető legyen.
Arra biztatlak, hallgasd meg az egész hanganyagot, vagy olvasd el a teljes leiratot, érdemes.

A link még egyszer: https://www.newbornmothers.com/blog/historical-cultural-and-social-aspects-of-breastfeeding

Kata vagyok,
szociológus, dúla, önkéntes szoptatási segítő,
4 gyermek anyukája.
Örülök, hogy itt vagy, remélem, sok hasznos információt találsz

Partnerek

Edukációs, önkéntes tevékenység támogatása

További bejegyzések

Cumizavar

Cumizavar

Mi az a cumizavar? Hogyan alakul ki, és mit tehetünk az elkerülése érdekében? A cumizavar mint az automata váltó Nekünk, felnőtteknek nehéz elképzelni, milyen lehet a babának az, amikor cumizavarról beszélünk. Azt szoktam mondani, képzeljük el, milyen lehet az, amikor...

read more
Top 10 könyv: várandósság, szülés és szoptatás

Top 10 könyv: várandósság, szülés és szoptatás

Nagyon sok könyv kapható a várandósság, szülés, szoptatás gyermekgondozás témájában, vannak egészen felkapottak is. Az első várandósság előtt az ember általában ez utóbbiakba botlik bele, azonban arra biztatlak, hogy lapozz bele, mielőtt megvennéd, mert lehet, hogy...

read more
Szoptatásbarát pótlási módszerek

Szoptatásbarát pótlási módszerek

Olykor előfordul, hogy hosszabb-rövidebb ideig nem tudjuk vagy nem akarjuk szoptatni a babánkat, azonban azt sem szeretnénk, hogy megváltozzon a szopása. Ha valamiért tápszerrel vagy anyatejjel kell pótolnunk (a fejésről itt olvashatsz), akkor is megoldható, hogy ezt...

read more
Szoptatás – videók

Szoptatás – videók

Bújod a netet, de nem találod a megfelelő segítséget? Elvesztél a szövegek és videók tengerében? Olyan szoptatással kapcsolatos videók vannak itt felsorolva, amelyek már sok anyának segítettek a szoptatás megalapozásában, fenntartásában vagy a problémák megoldásában....

read more
Szoptatás – Fejés

Szoptatás – Fejés

Milyen nagyszerű, hogy akkor is szeretnél anyatejet adni a babádnak, amikor a szoptatás valamiért nem lehetséges. Nagyon sokat teszel a fejlődéséért és az immunrendszere egészséges működéséért. Bár a legtöbb édesanyának egyáltalán nem lenne szüksége fejésre, ha...

read more
Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása számos kihívást tartogathat, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés. A következőkben ezt a témát járjuk körül. A cikk szerzője: 4 gyermekes ikres édesanya, dúla, önkéntes szoptatási segítőLektorálta: Tauker Anna, IBCLC, 2023-ban. Sok újdonsült vagy...

read more

0 Comments

Kapcsolatfelvétel

Szombathely,

Vas megye,

online

7 + 3 =