2023. február 07.
Kategóriák: Blog | Szoptatás

Szoptatásbarát pótlási módszerek

Szoptatásbarát pótlási módszerek

2023. febr. 07. | Blog, Szoptatás

Olykor előfordul, hogy hosszabb-rövidebb ideig nem tudjuk vagy nem akarjuk szoptatni a babánkat, azonban azt sem szeretnénk, hogy megváltozzon a szopása. Ha valamiért tápszerrel vagy anyatejjel kell pótolnunk (a fejésről itt olvashatsz), akkor is megoldható, hogy ezt szoptatásbarát pótlási módszerekkel tegyük, tehát a baba ne felejtse el a megfelelő szopási technikát, hogy aztán ismét gond nélkül mellre kerülhessen.

Akkor is érdemes megfontolni a cumi, cumisüveg használatát, ha egyébként nem tervezzük szoptatni a babát, mert ezek ártalmasak lehetnek a fogakra, szájpadlásra stb.


A következőkben találsz tehát néhány technikát, eszköz, melyek segítenek, hogy szoptatásbarát módon tápláld kisbabádat.

Mi az a cumizavar?

Amikor a kisbaba megszületik, rendelkezik azokkal a reflexekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy sikeresen tudjon szopni. Ennek ellenére, szüksége van rá, hogy megtanulja finomhangolni a mozdulatsort, illetve az anyának is szüksége van rá, hogy megtanulja a szoptatást. Régen, amikor a közösség tagjai látták egymás szoptatni, ez a tudás beépült, mire valakinek gyermeke született. Manapság azonban, amikor viszonylag ritkán látni szoptató anyákat, bizony szükség van rá, hogy összehangolódjunk a babánkkal és beletanuljunk a folyamatba. Ha megnézed a következő animációt, látni fogod, mi történik a mellel, amikor a baba szájába kerül:

Amikor a mell bekerül a baba szájába, akkor a kicsi majdnem a teljes bimbóudvart beszívja. A mellbimbó a kemény és lágy szájpad határáig nyúlik, a tej szinte azonnal a nyelőcsőbe kerül. Mindeközben a nyelve mozgásával elősegíti a tej kipréselését a tejöblökből.

Hogyan formálódik a mellbimbó a baba szájában? Hogyan igazodik a mellhez a baba szájának felépítése?

Ha ezt az érzékeny, összehangolt rendszerbe szilikon eszközök érkeznek (bimbóvédő, cumisüveg, nyugtatócumi stb.), a baba alkalmazkodni fog ezekhez és ezeknek megfelelően változtatja meg a szívási technikáját. Amikor azonban ismét a mellet adjuk a szájába, azt nem fogja ilyen mélyre szívni, hanem hozzápréseli a szájpadlásához, aminek fájdalom és sebesedés az eredménye.

? A cuminak, bimbóvédőnek egyenes következménye a cumizavar?

Nem mindenkinél alakul ki. De nem tudhatod, a Te gyermeked hogyan reagál majd rá. Az első hetekben egyáltalán nem javasolt, hogy a baba bármit is kapjon az anyamellen kívül, ha szeretnénk megalapozni a kizárólagos, igény szerinti (hosszan tartó) szoptatást. Később óvatosan be lehet ezeket vezetni ha valami miatt más megoldás nem megfelelő. De megdöbbentően sok esetről hallunk, amikor egészen nagy babák kezdik csőrös poharak, cumisüvegek után elutasítani a mellet.

!? De hát olyan cumink / cumisüvegünk van, ami nem zavarja meg a szoptatást ?!

A reklámfelület sok mindent elbír, de sajnos ilyen nem létezik. A fenti videóból látszik,miért nem lehetséges. Nincs az a rugalmas szilikon, ami úgy idomulna a baba szájának belső anatómiájához, ahogy a mell. Szoptatásbarát pótlási módszerek viszont segítségedre lehetnek.

Szoptatásbarát pótlási módszerek, eszközök

Pohár

A következő videón egy márkás pohár használata is látható, de mivel ez nem feltétlenül szükséges beruházás, a megfelelő helyre, a hagyományos pohárhoz állítottam a videó kezdését.

Kiváló lehet erre a célra a régi típusú kávéscsésze (picardie), mely szinte minden háztartásban megtalálható, ez sokaknak beválik, mivel enyhén hajlított szája van és szinte minden háztartásban megtalálható. Szintén okaknak beválik a svéd itatópohár, ha van ilyened, bátran próbáld ki.
Hogyan itassuk pohárból a babát? Hagyjuk, hogy ő maga lefetyelje ki belőle a tejet (ne döntsük bele).

Csecsemő etetése hagyományos pohárral
Csecsemő etetése kanállal

Kanál

A kanállal történő etetés kisebb mennyiségek esetén nagyon kényelmes lehet.

Fecskendő

Nemcsak kanállal vagy pohárral, fecskendővel is juttathatunk folyadékot a baba szájába. Erre a gyógyszertári steril fecskendő teljesen megfelelő, vagy olyan adagoló, melyet a gyógyszerekhez adnak. Ha mellé az ujjunkat is a baba szájába helyezzük, akkor közben szopizni is tud. Csak higiénikus és gyógyszermaradványoktól mentes eszközöket használjunk

Csecsemő etetése fecskendővel tápszonda nélkül

Táplálás szondával (kereskedelmi nevén Szoptanít vagy SNS)

Kereskedelmi forgalomban kapható egy készülék, mely egy vékony csövön keresztül juttatja a tejet vagy tápszert a mellbimbó közelébe és így a baba a mellet szopva juthat a folyadékhoz. Szoptatásbarát pótlási módszerek közül az egyik legjobb.

Előnyök:

  • Elkerüljük a cumizavart, hiszen a baba a mellet veszi a szájába
  • A plusz inger plusz tejtermelésre ösztönzi a mellet
  • Nagyon közel van egymáshoz az anya és a baba
  • Megfelelő mennyiségű folyadékhoz jut a kicsi
  • A tejtermelésben előálló megfelelő mennyiségű kínálat kialakulása után a szonda egyszerűen elhagyható

A házi szoptanít további előnyei :

  • Olcsóbb
  • Egyszerűbb
  • Nincsenek ellátási gondok, nem kellenek hozzá speciális alkatrészek

SNS házilag

Szoptanít házilag – saját grafika

Hogy melyik méretű tápszonda lesz nektek megfelelő, az valószínűleg próba után fog kiderülni, érdemes lehet többfélét is beszerezni, és ami beválik, abból esetleg többet megvenni. (CH4, CH5, CH6). A végéről a csatlakozót vágd le, hacsak nem fecskendőhöz szeretnéd csatlakoztatni, ebben az esetben használat után át is öblítheted a fecskendővel. Az egyik felét dugd bele egy cumisüvegbe, a cucli stabilan fogja tartani, nem borul ki, a másik felét pedig egy egyszerű ragtapasszal rögzítheted a melledhez. A vége egy picit legyen beljebb, mint a bimbóudvar széle. Ha szükséges, állíthatsz rajta később.

Magát az üveget beteheted a két mell közé is, ha van rajtad melltartó, ott stabilan lehet és van két szabad kezed.

Tisztítás: A szonda elméletileg alkalmas sterilizálásra, azonban 1-2 napnál tovább nem érdemes használni, mert bár sterilnek steril lesz, de a maradványok nem biztos, hogy mind kijönnek belőle. Fecskendővel is átöblítheted, ha rajta hagytad az ehhez való csatlakozót, akkor nagyon egyszerűen fog menni.

Szoptanít házilag – saját grafika

Kata vagyok,
szociológus, dúla, önkéntes szoptatási segítő,
4 gyermek anyukája.
Örülök, hogy itt vagy, remélem, sok hasznos információt találsz

Partnerek

Edukációs, önkéntes tevékenység támogatása

További bejegyzések

Cumizavar

Cumizavar

Mi az a cumizavar? Hogyan alakul ki, és mit tehetünk az elkerülése érdekében? A cumizavar mint az automata váltó Nekünk, felnőtteknek nehéz elképzelni, milyen lehet a babának az, amikor cumizavarról beszélünk. Azt szoktam mondani, képzeljük el, milyen lehet az, amikor...

read more
Top 10 könyv: várandósság, szülés és szoptatás

Top 10 könyv: várandósság, szülés és szoptatás

Nagyon sok könyv kapható a várandósság, szülés, szoptatás gyermekgondozás témájában, vannak egészen felkapottak is. Az első várandósság előtt az ember általában ez utóbbiakba botlik bele, azonban arra biztatlak, hogy lapozz bele, mielőtt megvennéd, mert lehet, hogy...

read more
Szoptatás – videók

Szoptatás – videók

Bújod a netet, de nem találod a megfelelő segítséget? Elvesztél a szövegek és videók tengerében? Olyan szoptatással kapcsolatos videók vannak itt felsorolva, amelyek már sok anyának segítettek a szoptatás megalapozásában, fenntartásában vagy a problémák megoldásában....

read more
Szoptatás – Fejés

Szoptatás – Fejés

Milyen nagyszerű, hogy akkor is szeretnél anyatejet adni a babádnak, amikor a szoptatás valamiért nem lehetséges. Nagyon sokat teszel a fejlődéséért és az immunrendszere egészséges működéséért. Bár a legtöbb édesanyának egyáltalán nem lenne szüksége fejésre, ha...

read more
Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása

Ikrek szoptatása számos kihívást tartogathat, de egyáltalán nem lehetetlen küldetés. A következőkben ezt a témát járjuk körül. A cikk szerzője: 4 gyermekes ikres édesanya, dúla, önkéntes szoptatási segítőLektorálta: Tauker Anna, IBCLC, 2023-ban. Sok újdonsült vagy...

read more

0 Comments

Submit a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kapcsolatfelvétel

Szombathely,

Vas megye,

online

3 + 14 =